Show up

Varje morgon
tidigt
Medan stjärnorna fortfarande lyser
går han dit 
där vägarna delar sig
för att vara på plats

Ännu har det inte hänt 
men en morgon 
kommer en stjärna att falla 
och då kommer han att vara där


Min practise* i år är att skriva poesi varje dag. Inte hela dikter, någon rad bara. Det är inte som första året jag höll på med practise när jag hade gud-vet-hur-många olika som skulle utföras med olika intervaller. Så mycket har jag lärt mig, man ska hålla sig till en.
Det viktiga med practise är att show up. Jag hittar inget riktigt bra svenskt uttryck för det där. Show up.
När det gäller min practise betyder show up att faktiskt öppna den där anteckningsboken som ska fungera som min poesidagbok, och sätta pennan mot en tom sida. Varje dag.
Egentligen är det väl så med allt som man vill få gjort i livet. Show up. Istället för att väja för det eller göra något annat i stället för. Gör det.

Jag är urusel på att show up för min practise i år. Det är inte ens så att jag glömmer, jag hoppar medvetet över dagar. Istället dyker jag upp på annat skrivande med en sådan målmedvetenhet och rutin som om jag trodde att det är det som är min practise. Jag vet inte om jag ska vara nöjd eller missnöjd.
Men något mer jag lärt mig genom practise är att inte lägga ned bara för att jag missat någon dag. Man kan alltid återkomma.


*Practise enligt Nathalie Goldberg i The True Secret of Writing:
"It's something you choose to do on a regular basis with no vision of an outcome; the aim is not improvement, not getting anywhere. You do it because you do it. You show up whether you want to or not. Of course in the beginning it's something that you have chosen, that you wanted but a week, a month in you often meet resistance.[...] You set up to do something consistently over a long period of time - and simply watch what happens..."


Kommentarer

skogsnuvan sa…
Ja det var ju också en ide att ta till sig. Jag skrev poesi och läste mycket när jag var yngre men på något vis så har det försvunnit som så mycket annat. Jag målar inte längre heller och väldigt oandlig har jag blivit. Är det åldern tror du?
skogsnuvan sa…
En jättekram till dig på alla hjärtans dag

Populära inlägg