Nelson Mandela

I dag är det 20 år sedan Nelson Mandela slapp ut ur fängelset. Fängelset där han satt i 27 år.
Jag försöker föreställa mig hur det är att sitta i fängelse i 27 år. Försöker bryta ned de här 27 åren i fängelse till månader, veckor, dagar och timmar. I fängelse.
Hur överlever man inspärrad i 27 år? Hur behåller man sitt förstånd.

Som man lever en dag, kan man leva ett liv.
Skriver Håkan Nesser i Skuggorna och regnet. Kanske det.

Jag försöker att föreställa mig hur det är att sitta i fängelse i 27 år. Det enda jag kan jämföra med är att jag har 27 år kvar till pensionen. Lite drygt. Och även om jag någonstans inser att det är ett betydligt bättre läge än att sitta inne i 27 år, så är 27 år av förvärvsarbete inte något jag kan tänka på utan att bryta ned det i månader, veckor, dagar och timmar om jag vill behålla mitt förstånd.

Kommentarer

storabh sa…
Nej, det är ofattbart. De andra modiga männen och en och annan kvinna blev mördade. Martin Luther King, John Kennedy?, Gandhi, Indira, John Lennon t ex. Den som bär freden i sitt hjärta lever farligt och måste vara djävligt smart!
skogsnuvan sa…
27 år är en lång tid. Han måste vara en väldigt stark människa. Jo det vet vi ju föresten.
Jag har bara drygt 4 månader till jag blir fri (från jobbet alltså men det kan också te sig som ett fängelse)
Skatan sa…
27 år ... vad har man inte gjort de senaste 27 åren till exempel. Tanken är svindlande att sitta i fängelse så länge. Och i vilket fängelse ... Inte, det kan jag aldrig tro, i något "bekvämt" skandinaviskt med TV på rummet etc etc ...utan ute på nån ö ...

En modig man som "stred" för något han trodde på och vars arv, det han kämpade för, sakta håller på att förslösas ... verkar det som.

Populära inlägg