Mera Kerstin T

Hittade en text i gamla bloggen från 2 februari 2007 om Kerstin Thorvalls skrivande. Den kommer här nedan.

Tror inte att Thorvall var någon särskilt lätt person att ha att göra med. Men hur många manliga konstnärer, författare och idrottsmän har inte varit svåra att ha att göra med och när man talar om dem så är de liksom förlåtna på grund av sitt konstnärsskap, eller idrottsskap eller vad det kallas då. När det är en kvinna som sviker sina barn är det till exempel så mycket värre än när en man gör det. Kanske borde man som man ta lite illa upp över att det är så, ungefär som att det är ju ändå bara vad man kan förvänta sig av en man...

Och samtidigt så är det ju så att en kvinna kommer undan med somlig bara för att hon är kvinna, precis som en man kan komma undan med somligt bara för att han är man.

Märkligt är det, i alla fall.



Kerstin T
Har inte skött mig de senaste dagarna. Har inte följt min föresats att sitta vid skrivbordet klockan nio varje morgon. Följdaktligen har heller ingenting blivit skrivet.
Istället har jag legat i min säng med en godispåse och en bok. Råkade ta ut I skuggan av oron av Kerstin Thorvall ur bokhyllan och förmådde inte att sätta tillbaka den igen, och jag visste ju redan hur det skulle gå i PD James-deckaren. Det visste jag ju i och för sig när det gällde Thorvall också. Jag har läst den förut. Ändå var jag fast så fort jag läst den första meningen.
Jag har alltid tyckt mycket om Kerstin Thorvalls sätt att skriva. En kritiker skulle säkert ha en del att säga om det, grammatik och interpunktion är inte alltid korrekt. Signe i boken, Thorvalls alter ego, tror jag, har också problem med just detta i sina skoluppsatser, medan innehållet och formuleringsförmågan är värda höga betyg. Det är just respektlösheten (eller är det okunnighet?) för grammatik och interpunktion som tilltalar mig. Thorvall låter det hon har att berätta helt styra språket och det är det som gör texten så levande och ger den ett sådant driv. Jag tror att Thorvall, likt Signe, skriver snabbt och hastigt uppslukas av sin berättelse. Därför är det inte så konstigt att det ibland smyger sig in en del felaktigheter som att "Röken står som rök ur munnarna" och att hon på de första sidorna förväxlar namnen på modern (Hilma) och dottern (Signe). Inte konstigt alls. Det som är mer förvånande är att det passerade korrekturläsningen.
Däremot har jag svårare att förstå textens indelning i avsnitt som benämns "play", "stop-eject" och "rec". Okej, "play" är själva huvudhistorien "stop-eject" är framåtblickar men "rec"-bitarna känns onödiga och jag begriper inte riktigt vad hon vill med dem.
I skuggan av oron är mellanboken i Thorvalls triologi om Signe. (När man skjuter arbetare och Från Signe till Alberte - kärleksfullt och förtvivlat är de andra två.)De börjar med att Hilma, skogsarbetardotter från norr, träffar den sinnessjuke läroverksadjunkten Sigfrid Tornvall, blir bortgift med honom och fortsätter med hur hon sedan blir ensam med deras dotter Signe och oron för att hon ärvt faderns sjukdom, för att avslutas med Signes första äktenskap. Jag tror att det är Kerstin Thorvalls egen historia som berättas eller den litteräriserade varianten av den. Känner igen vissa inslag från andra böcker hon skrivit om sig själv och att hon gett huvudpersonerna efternamnet Tornvall känns som om hon skaffat ett täcknamn mest för syns skull.
Hur som helst sträckläste jag alltså boken - igen. Och det enda som avhåller mig från att kasta mig över den sista boken är att jag äntligen fått tag i Maria och Artur av Jan Arnald. Jag har den på snabblån från biblioteket vilket alltså innebär att jag måste sträckläsa den. Flera godispåsar i sängen således.

Kommentarer

Skatan sa…
Jag har lånat en bok av Kerstin T igår som jag inte kommer ihåg namnet på och jag orkar inte resa mig upp och titta efter heller ... men jag tänker ta den med mig till Thailand i alla fall och läsa. Det är korta stycken från böcker hon har skrivit. Det var ett tag sen jag läste något av henne så det skall bli "uppfriskande".

Det är också uppfriskande att läsa dina inlägg, Soldansare!

Kramar!

Populära inlägg