Musik på franska

Det är något särskilt det där med franskan och det franska. Jag tycker till exempel att det är betydligt intressantare att se en fransk film än en amerikansk. Den amerikanska filmen kan jag oftast förutse hur den slutar medan den franska kan ta vägen vart som helst. Ok, nu kan det väl ha att göra med att jag har sett betydligt fler amerikanska filmer än jag sett franska och därmed lärt mig mönstret. Möjligen kommer jag att kunna förutse hur de franska filmerna ska sluta också så småningom.

Men sen är det det här med musiken. Till och med Lara Fabian, som jag tycker är så lysande, låter lite...banal... när hon sjunger en blaskig hjärta/smärta låt på engelska kan jag tycka.


Men så fort hon sjunger en blaskig kärleksballad på franska tycker jag att det genast blir intressantare:



Jag vet inte riktigt vad det är. Det hjälper inte att jag, när jag stavat mig igenom den franska texten, inser att det är rätt så platt ibland även på detta ljuva språk. Jag är fortfarande (mer) intresserad av det franska. Är det i musiken? Eller intensiteten som känns mer äkta än engelskan som känns mer ...kommersiell? Arvet efter Edith Piaff?

Sen är det ju inte alltid det känns gripande bara för att det är på franska. Om jag hört den här sången i nedan utförande första gången skulle jag nog inte ha fastnat för den alls:




Medan jag nu hade turen att hitta den med den eminenta Lara Fabian och är helt besatt av den. Det är helt enkelt en helt annan sång med Lara Fabian. Apropå detta med intensitet:



Vi ska inte åka till Bourgogne i år. Inte ens till Frankrike.
Och det är väl inte en omständighet som klassificerar sig som katastrof direkt.
Men suger gör det.

Kommentarer

L sa…
Vadfalls? Inget Frankrike?
M sa…
Jag säger detsamma?!
skogsnuvan sa…
Va ska du inte åka till Frankrike? Vissa språk och vissa länder biter sig fast i en. Kan det vara ett föregående liv som finns kvar? Jag för min del är galen i allt italienskt och det finns inget vackrare än italiensk musik
storabh sa…
Lara Fabian har en världsröst, liksom Edith Piaf, Charles Aznavour m fl. Skit i Frankrike, åk till Grekland i stället. Dom behöver turister.

Populära inlägg