Glad Påsk!

Då har Soldansaren knutit på sig sjaletten, gränslat kvasten och gett sig ut på flygtur till Uppsala. Solen lyser och värmer och det där omisskänliga vårljudet av knastrande grus mot torr asfallt har ljudit i Dansarens öron hela förmiddagen när hon, tillsammans med P skuttat runt på stadens gator och torg.

Tror att den där Soldansaren í mig brukar gå i idé över vintern, det är därför jag känner mig så tung och seg och död under den årstiden. De viktigaste delarna av mig sover ju! Men nu har hon vaknat och känner sig riktigt dansant igen.

När P hade dragit sig tillbaka till hotellet för att ägna sig åt att försöka dra hem pengar till familjen genom V75 parkerade sig Soldansaren i en mycket bekväm fåtölj på Café Linné Hörnan på Svartbäcksgatan och fortsatte att dansa lite mer mentalt i ett kollegieblogg, samtidigt som hon gnagde på en alldeles förträfflig räkmacka. På radion spelade man vårmusik, frihetsmusik med Lisa Ekdahl

Kreativitet har varit månaden mars tema i min Skrivarkalender. Vad är kreativitet för dig? Har varit en av frågorna som man ska ha funderat på.

Kreativitet är rörelse.

Kreativitet är att förflyta sig till nya platser.

Kreativitet är att försätta sig i nya situationer.

Den optimalt kreative lyckas hålla intellektet rörligt trots att han/hon befinner sig på samma plats länge och i vana situationer under lång tid.

Jag känner mig mest kreativ när jag är på nya platser, eller platser där jag inte befinner mig till vardags (Bourgogne är väl inte längre en ny plats men jag känner mig ändå väldigt kreativ där). Jag känner mig inte lika kreativ i nya situationer, även om att befinna sig på nya platser visserligen medför att man befinner sig i en ny situation, men ändå... I nya situationer blir jag fortfarande nervös och rädsla är förödande för kreativiteten.

Att jag är mer kreativ på nya/andra platser handlar inte bara om att jag skriver mera där och då, det handlar faktiskt mest om ett sätt att vara. Att jag känner mig rörlig i huvudet, mer levande.

Den mänskliga hjärnan är förövrig ett fantastisk mekanism. Jag har till exempel gått omkring med tvillinsystrarna Astrid och Alice i huvudet i fyra års tid och tänkt på vad jag ska göra med dem, nu när jag har slutat att tänka och bara skriver så rasslar det ner en massa saker i kollegieblocket. Har inte hunnit få in allting på bloggen ännu. Och allt detta kommer ur samma huvud som det har varit dödstyst i under fyra år (åtminstone vad det gäller de här tvillingarna :) ). Det sägs ju att vi bara använder en lite procent av vår hjärnkapacitet, tänk om vi kunde koppla på alltihop!

Kommentarer

skogsnuvan sa…
Kreativ känner jag mig när jag är ute och går i skogen. Då ramlar ideer in i skallen med en väldig fart. Även när jag håller på med blommor i trädgården eller sitter i solen.
När det är vinter, mörkt och kallt förstenar sinnet också och kreativiteten ligger totalt på is.
Skatan sa…
Skatan också ... är inte gjord för vintern. Bara att ha kommit liiite söderut till "mitt andra hem" gör mig kreativ. Men som du säger, lyckas man hålla igång intellektet hemmavid när man stannar där länge ... är det den optimala kreativiteten. Skriva eller få idéer då är inte det lättaste. Jag vill hela tiden vara i rörelse för att vara kreativ ... nya platser, nya människor, nya upplevelser. Men å andra sidan gillar jag stillheten och det meditativa också som ger mig lugnet att "tänka till" och tja ... vara kreativ.Det här inlägget som du skrivit kommer jag återkomma till ... var så säker. Du skriver så fint och jag vill inte bara hasta över det.

Kramar!
Åsa sa…
En kreativ promenad och se vårens knoppar titta fram bakom vinterns uschlighet är befriande.
Och du ger mig hemlängtan när jag ser Cafe Linne :)
Anonym sa…
Kreativ, hmm, det kanske är bättre jag funderar på det imorgon, idag är jag en trött liten skärva.

Populära inlägg