Ett matematiskt exempel

Fem korta mil skiljer den stad där jag bor (låt oss kalla den X) och den stad där mina föräldrar bor (vi kan kalla den Y).

För att ta sig dessa fem mil med hjälp av Det Allmänna begagnar man sig med fördel först av tåg och sedan buss. Man byter från tåg till buss, eller tvärtom beroende på vilken riktning man färdas i, i den lilla orten Z.


Det går att åka buss hela vägen, men om man väljer att börja med tåg sparar man ungefär 40 minuter. Detta trots att man kan tvingas vänta en halvtimme emellan i Z.

Åker man buss hela vägen får man å andra sidan en lååång sight seeing-tur genom de flesta -så känns det åtminstone - små hålor i länet. Nu har jag åkt den turen en gång och tycker mig - möjligen något högomodigt - ha sett det jag behöver se, så i lördags när jag skulle besöka förfäder, tänkte jag istället spara lite tid.


Att spara tid är inte detsamma som att spara pengar visade det sig. En enkel resa på 20 minuter med tåg kostade mer än dubbelt så mycket som den fortsatta resan med buss kostade, som i sig var dubbelt så lång som resan med tåg. När jag hade rest bussdelen tur och retur hade jag alltså inte kommit upp i det pris som det kostar att resa den enkla resan med tåg. Är ni med?


Nu skulle jag ju dessutom åka retur också med tåget.


Saker och ting ska ju vara prisvärda och ur den synvinkeln är det alltså inte alls med fördel man byter från tåg till buss i Z. Man får betydligt mycket mer resa för pengarna om man väljer den långa sight seeing -resan med buss, helt klart.

Fast nu ville jag ju resa så lite som möjligt.

Frågan var bara till vilket pris.

Eller hur man värdesätter en lördag tillsammans med sina föräldrar rent ekonomiskt.


Förövrigt kan man inte -oavsett ovanstående påståenden - spara tid. Den rinner som den vill och det är inget vi eller marknadsekonomin kan göra åt detta.


Kommentarer

Lisbeth sa…
Först och främst tack för tipset om poesi läsning. Nästa vecka ska jag göra ett besök på biblioteket för att ge poesin en chans. jag borde tycka om det så det ska bli spännande. Vilket räkneex. som tagit ur en gammal skolbok. Jag tappade taget någonstans i mitten. Hjärnan funkar inte hundra sen 4 år tillbaks. Men jag förstod att du kom fram och jag anar att du är hemma eftersom jag läst ditt inlägg.
Kram
Skatan sa…
Jag har gjort ungefär samma erfarenhet som du ... och man känner sig lite förvirrad. En väääldigt billig resa till Örebro ... eller om det var till Borlänge ... skulle ta ett DYGN. Men så var den billig också :-)
Om man hoppade på den utan att läsa på ordentligt blev man nog en aning överraskad :-)

Kram!
skogsnuvan sa…
Det är valen som är de svåra. Här i min trakt har man inte några val. När jag vill åka till min kompis pappersbeda dit det är 5 mil får jag ta bilen eller möjligen cykla. Cykla väljer jag bort direkt så valet är enkelt

Populära inlägg