Valfriheten

Det talas mycket om att vi har så mycket valfrihet nu för tiden så att vi inte vet vad vi ska göra med den och därför krisar ihop fullständigt. Men jag tycker att vi får ganska mycket hjälp med vad vi ska tycka och välja:
  På senare tid har jag till exempel fått en massa förslag på Facebook på sidor jag kanske gillar. Det är någon av mina Facebookvänner som har gillat sidan och då har den stora Facebook-anden räknat ut jag borde gilla det också.
  På lokaltidningens hemsida visas de fem mest lästa artiklarna i en länklista i ena marginalen, så att jag också lätt kan hitta dem, eftersom jag förmodas vara intresserad av samma saker som alla andra.
   I samma tidnings pappersversion hade man i somras på framsidan till Tv-bilagen en "snabbguide" som skulle hjälpa mig att hitta "bra TV".  Man hade plockat ut ett program för varje dag i veckan. Inget av programmen var något som jag ansåg var "bra TV."
   När man bokar hotell på någon av de här bokningssidorna på nätet kan man sortera sökresultaten efter populäraste hotell. Jag har aldrig förstått varför det är en intressant kategori.
   När jag beställer filmer och böcker från till exempel CD:on kommer det alltid upp exempel i marginalen på vad andra som beställt samma filmer som jag har beställt i övrigt. Det skiter väl jag i, tänker jag ilsket.

Som ni förstår av ovanstående så anser jag mig vara så jävla unik att ingen, inte ens Facebook, kan räkna ut vad jag vill ha. Jag blir så irriterad på att de ska komma och tala om för mig att jag ska läsa samma artiklar som alla andra. Varför skulle jag vilja bo på ett hotell bara för att alla andra vill bo där, jag bara frågar. Och mest irriterad är jag på att vi är så dåliga på att välja själva. För det är vi ju. Till och med jag kan följa strömmen ibland bara för att det är enklast. (Jag vet inte riktigt om den drypande ironin hörs genom cyberrymderna, så det är bäst att jag påtalar den.)
Jag tror i alla falla att vår oförmåga att välja själva också är en anledning till att vi krisar så mycket. För förr eller senare kommer det i fatt mig, det här att jag läst de fem artiklar som lästs av alla andra, istället för dem jag själv ville läsa.
Om ni förstår vad jag menar.



Kommentarer

skogsnuvan sa…
Förstår precis vad du menar. Evinnerliga val och man tror alltid att man valt fel. Ju mer det finns att välja på desto större är risken. Det är en obegriplig värld vi lever i.
Lippan sa…
Håller fullständigt med dig. Sista veckorna har jag fått ett problem på min Facebook. Mina vänner gillar sidor och då ser även jag dem. Snart är det svårt att hitta de personligt skrivna inläggen. Funderar skarp på att skriva om det här på min vägg. Fortsätter mina så här då kliver jag av. Synd men sant
Sköt om dig
kram
Loll sa…
Bra inlägg! Vi har inte bara inlägg utan bombarderas med vad vi ska välja. De tom ringer hem och talar om vilket som är det bästa alternativet....
Loll sa…
Valfrihet skulle det va och inte inlägg det hade jag redan skrivit ;-)

Populära inlägg