Bodil, vardagen och makterna

Bodil Malmsten har cancer.
Hon skriver det själv på sin blogg http://www.finistere.se/. Hon har varit sjuk tidigare och jag anade att det var frågan om cancer när jag såg hennes kortklippta hår på Babel för några månader sedan.
Nu har cancern kommit åter.
Jag tänker: "Nej! Inte Bodil. Inte min Bodil."  Men Bodil också.

Jag minns inte om jag var 17 eller 18 när jag först hittade Svartvita bilder på Askersunds stadsbibliotek men jag minns exakt var den stod, jag kan se den till hälften utdragen ur hyllan med min hand om pärmen. Det var ett avgörande möte. Det var väckelse på flera sätt. Svartvita bilder gav mig en helt ny insikt om vad man kan göra med språket. Och framför allt lärde den mig att vardagen är viktigt, att den kan göras till konst, bara den behandlas rätt.

Det är inte vad det handlar om, som det handlar om, det är hur det är hanterat, det är stilen och formkänslan, som gör att det är litteratur. 
Så har hon själv uttryckt det, Bodil, på sin blogg, någon gång i april 2010. Och Bodil kan göra en låda tejp och ett tandläkarbesök till litteratur, precis på kornet.

Det lär finnas personer som när de drabbas av cancer säger eller tänker:
Varför jag? Varför just jag?
Så tänker inte jag.
Jag tänker:
Varför inte? Varför inte just jag?


Så skriver Bodil på bloggen. Så tänker jag också. Varför inte just jag? Jag har inte cancer, ingen av mina närmaste har cancer. Med tanke på hur det ser ut runt omkring oss är det väl närmast att betrakta som ett mirakel. Jag lägger ned mycket tid på att fundera på det där; varför inte just jag. När kommer det till oss och till vem?  
Jag vet att man inte ska tänka så där. Kanske är det att reta Makterna, kanske är det att frammana det onda. Annars brukar jag ju anse att det bästa sättet att stävja Makterna är att just oroa sig, att inte glädja sig för mycket. Men det är väl just glädja sig man borde. Om man inte ska glädja sig när man är frisk och alla ens nära och kära är friska, när ska man då glädja sig. Glädja sig och njuta av det vackra i vardagen. Glädja sig och läsa Bodil Malmsten. 
Jag läser och skickar varma, läkande tankar till Bodil. 

Kommentarer

Skatan sa…

Bodil (och du) väcker de där starka Sanna känslorna. Ursäkta att min "padda beter sig lite konstigt och jag kan inte backa v någon anledning 😠
Tack för de bästa av tankar till Bodils blogginlägg 😍
Kram 😍

skogsnuvan sa…
Det är en rent förfärlig sjukdom min mamma dog i det och min mammas andra man och många många av vänner och bekanta. Må jag falla död ner den dag det ska bli och inte ligga och plågas till döds och bli som ett benrangel. Jag vill inte ens tänka på det.

Populära inlägg