Nu går sista visan

På campingen 

Kap 48 i vilket festen får ett våldsamt slut och Claudilles son får något att fundera på. 

Det blir tyst inne i restaurangen. Plötsligt spelar det inte så stor roll när man sjunger Nu går sista visan. Före eller efter maten vad spelar det för roll. Nu känns det som om den  riskerar att inte bli sjungen alls. Alla stirrar ut genom fönstret på poliserna som kliver ur sin bil och masar sig fram över parkeringen.
   "Oj, vi kommer visst mitt i festen." säger den ena av dem när hon till slut står bredbent i dörren. Hon är en storvuxen, kraftig kvinna och fyller upp hela dörröppningen. Det ser ut som om hennes mindre, manliga kollgea hoppar jämnfota bakom henne för att kunna se över hennes axel.
Claudille reser sig upp från sin stol. Hennes händer håller hårt i stolsryggen och rösten glider lite på ett otypiskt sätt när hon frågar:
   "Har ni hittat ägaren till pistolen ännu?"
   "Nej, tyvärr. Det finns inget att gå på. Den var inte registrerad och det fanns inga fingeravtryck på       den. Men det fanns bettmärken."
   "Bettmärken?"
   "Ja. Så vi åkte egentligen bara förbi för att se om det har hänt något som ni tycker verkar underligt      och misstänkt."
Det är tyst en stund, sedan säger en av holländarna, hon utan adamsäpplet:
   "Ja, det var ju den där Range Rovern, som ingen vet..."
   "Ja!" En stol faller i golvet. Det var Gertrud som plötsligt farit upp från sin plats. Hon svajar lite där hon står och har stora rödvinsmustascher runt munnen.
   "Min man har åkt i väg i en Range Rover som inte var hans! Det vill jag polisanmäla!"

Claudille sjunker ner på sin stol och låter tumulten utrbryta över sitt huvud. Övriga campinggäster försöker att lugna Gertrud och förklara för poliserna hur det egentligen förhåller sig, hur det nu egentligen förhåller sig, medan Gertrud vevar upp sig och blir allt mer vansinnig.

Claudilles sonen tittar på sin son och tänker att ett tag såg det faktiskt ut som om hon var beredd att följa med dem, poliserna. Och sista visan förblir osjungen.

Kommentarer

Populära inlägg