Lyckans många ansikten

"Lycka är en känsla av välbehag." står det i Wikipedia. "Lycka är ett belöningssystem som används för att premiera ett leverne i vilket våra behov tillgodoses."
Medan jag försöker förstå den sista meningen och hur lycka kan vara ett "belöningssystem" samtidigt som det är en känsla, surfar jag vidare och får veta att lycka också kan vara en skiva med Björn och Benny från 1970 och en inhägnad bit jordbruksmark. 

Att lyckan har många ansikten det vet jag redan. Den kan vara känslan när man hämtar ut sitt hett efterlängtade bokpaket och börjar plocka med böckerna. Det kan också vara känslan när man upptäcker att man kan avbeställda det indentiska bokpaket man beställt igen för bara några dagar sedan när man inte trodde att det första inte gått iväg eftersom böckerna aldrig kom. 

Eller är det kanske glädje jag känner?
"Glädje är ett känslotillstånd av tillfredställdhet." står det på Wikipedia. Jag som alltid har definierat glädje som ett intensivt men flyktigt rus, medan lycka är ett stillsammare, mer långdraget tillstånd mer av karaktären tillfredsställdhet. Jag famlar efter Svenska Akademins Ordlista för att slå upp orden "välbehag" och "tillfredställdhet" för att fortsätta min forskning av vad lycka och glädje egentligen är. Kanske borde jag slå upp "belöningssystem" och för den meningen bara fattar jag inte. Men kommen så långt inser jag att jag borde läsa någon av mina nya böcker. Chansen att jag i så fall ska få erfara någon av de där känslorna är betydligt större än om jag börjar bläddra i SAOL Om jag sedan inte vet vilken av dem det är kanske inte spelar någon större roll. 

Böcker som man både blir lycklig och glad av 

Kommentarer

skogsnuvan sa…
Lycka är kort och trist varar länge. Det var någon som sa det och det var länge sedan jag kände lycka, man får vara nöjd med att känna sig nöjd ibland.

Populära inlägg