Svansjön

Månadens musik är från baletten Svanjsjön. Hur musiken vid den verkliga svansjön låter kan ni lyssna till här.



Vid sjön Tysslingen pausar sångsvanarna varje vår när de återvänder från sina vintervisten, och de har samlat på sig oerhört mycket att prata om sedan sist. Jag undrar om de verkligen känner igen varandra sedan förra året. Det står ingenting om det i den lilla broschyren från Närkes Ornitologiska förening. Där står emellertid att rekordet i antal svanar på besök sattes den 17 mars 2017, då var här 5304 svanar.

I lördags var där bara 1639 stycken. 



Att besöka svanarna har blivit en kär vårtradition. Första året fick jag något av en shock när jag kom dit. Jag hade trott att det bara skulle vara P och jag och några svanar, men det var en ström av bilar in på den smala lilla byvägen och framme i byn stod en man med en skylt och pekade in mot en anlagd parkering. Det serverades kaffe och grillkort och fullkomligt vimlade av människor med gummistövlar, allväderskläder och dyra kameror med gigantiska kikarsikten. Själv hade jag en ullkappa, lågskor och mobilkamera och kände mig en aning mallplacerad.



I år har stod där en stor buss som skjutsat dit Stockholms Ornitologiska förening. Jag har fortfarande lågskor och mobil. De två sensaste åren har vi kommit lagom till att grillkorven tagit slut, i år fanns det korv men då funkade inte min swish och några kontanter hade vi inte så det blev ingen grillkorv i år heller. P muttrade över hur lerigt  och grisigt det var och kylan trängde sig långt in i märgen medan vi stod och tittade de kacklande svanarna. Allt enligt traditionen.
Ett tydligt vårtecken.






Kommentarer

skogsnuvan sa…
Oj svanarna har verkligen blivit fler och fler till och med här uppe men inte ännu på ett par månader. Vid fd Ragundasjön är det sjöbotten och där samlas dom i hundratal innan dom letar sina häckningsplatser. Vi min lilla sjö häckar ett par och några fjolårsungar kommer också men som sagt. Än ligger snön och isen så jag får vänta på deras skrik.
Anonym sa…
Hej Soldansaren! Det är jag, Skatan, och inte någon svan. Jag blev påmind om dig hos Skogsnuvan och jag har ju varit en urusel bloggare både som läsare av andras bloggar och bloggande min egen. Men jag ska försöka skärpa mig. Det blev så mycket negativt och tråkigt de senaste inläggen jag skrev så jag tänkte avvakta men ... shit the same ... jag lovade Skogsnuvan att försöka så det ska jag göra.
Tänk att din bok är klar. Spännande. Ger du ut den på "eget förlag" (jag har hört att sådana finns") eller?
Nu hoppas jag att jag är igång igen. Kram på dig/Skatan

PS Så ska jag väl kommentera lite om svanarna också. Vilken härlig tradition och man kan ju strunta i andras värstingkameror. Jag tyckte videon var alldeles utmärkt. Synd bara att ni inte fick någon korv. :-)

Populära inlägg