The water clear

Årets nobelpristagare i litteratur, Louise Glück, berättar i en SVT-intervju att hon inte alltid skriver. Ibland kommer det inte till henne, så att säga. Det kan dröja år till och med innan något kommer. 

"Då väntar jag." 

Säger hon som om det inte vore något märkvärdigt med det. År?!

Hade jag inte skrivit något på ett år hade jag haft dödsångest. Och ändå uttrycker jag mig inte direkt i nobelpris-klass. Jag hade trott att flödena sinat. Tvivlat på min egen existens. Undrat vem jag var. 

Det fick mig att fundera på vilka hörnstenar man låter sin identitet vila. Kanske skulle det vara nyttigt, eller intressant åtminstone, att faktiskt vänta. Att låta ett år gå utan att skriva något. Inte ens bluddra lite i en anteckningsbok för sig själv, ingenting. Bara för att se vad det skulle göra med en. 

Frågan är bara vad man skulle göra under det där året. Och har jag verkligen råd att låta ett år gå?


Men så plötsligt klarnar vattnen, säger Louise Glück, the water clear, och så skriver hon igen. Kan man verkligen lita på det? Att vattnet ska klarna. 


Kommentarer

skogsnuvan sa…
Min tro är nog att man bara ska försöka komma igång och har du bara börjat så kommer lusten av sig själv. Det är alltid svårast att börja med något som man lite gruvat sig för. Väntar man på att lusten ska komma kan man få vänta länge och till slut blir det inte av. Det säger jag som inte har börjat putsa fönstren ännu men det är nog likadant med det mesta även författande. Apropå ingenting det snöar och jag som inte krattat eller tagit upp båten Attans attnas.

Populära inlägg