Bodils ord saknas under pandemin och finns där ändå

"Hans Roslings röst saknas under pandemin" skrev Anders Hansen i en krönika i Dagens Industri för ett tag sedan. 

Själv saknar jag Bodil Malmstens röst. Inte bara under pandemin förvisso, men jag hade verkligen velat höra vad hon hade haft att säga om det här. Inte för att hon skulle ha förklarat pandemin på ett vetenskapligt men lättfattligt sätt för mig men hennes ord hade ändå varit en slag tröst. 

Som tur är finns det gamla Bodil-ord att ta till. 

"Ta ut glädjen i förväg. [...] Tids nog kommer problemen; problemen behöver man inte oroa sig för, de kommer när de kommer."  är ett av mina favoritcitat ur Så gör jag och det är något som "är grundläggande. Det gäller skrivandet, det gäller allt."

Precis sådär borde jag tänka. Jag borde ha tänkt så nu under pandemin, att man inte behöver oroa sig för problemen, de kommer ändå. Men jag gör precis tvärtom Bodils ord. Problemen tar jag ut i förskott, det finns ingen hejd på hur många problem det finns att ta ut. Glädjen är något som kommer som en överraskning emellanåt. Och när problemen väl inträffar, när vi plötsligt fick Covid, som jag oroat mig för och tagit ut i förväg, blev jag alldeles lugn. Jag är helt enkelt bakvänd, helt och hållet. Så varför lade jag då all den här tiden på att oroa mig. 

Om det nu inte är så att det här oroandet har en slags besvärjande funktion, tänker jag som den vidskepliga person jag är. Om jag inte oroat mig för Covid kanske vi hade blivit jättesjuka. Vilken tur att jag oroade mig. 


Kommentarer

skogsnuvan sa…
Oj så ni har fatt eländet men kanske inte så hårt eftersom jag inte hört talas om det. Jag är också en som oroar mig och jag har tänkt hela de här bortkastade åren att om jag får elädet så kommer jag att dö och det vore ju inte alls det jag tänkt mig. Att inte få dansa igen eller träffa nya människor känns hemskt. Nu har vi här fått båda sprutorna och smittan är mycket mindre nu nästan igen alls sista veckorna så kanske livet går lite enklare nu. Vi har till och med börjat äta ute på fredagarna igen och bara det lilla ger lite sol i sinne.
Soldansare sa…
Skogsnuvan: Vi var sjuka i februari. Vi hade tur och behövde inte åka till sjukhus och hade inga andningsbesvär. Bara jättetrötta och tappade lukt och smak i tio dagar ungefär.
Vad skönt att ni är vaccinerade. Jag ska snart få den andra sprutan. Förhoppningsvis börjar allt likna det normala i alla fall.
annannan sa…
Men ja. Någon som med milt humoristisk visdom kunde reflektera över hur vansinnig världen är, det vore bra. Någon måste ju ha gjort det någonstans, på något språk, men det har inte kommit min väg.

Populära inlägg