Lördag i Västerås

I lördags morse kunde jag blicka ut över ett grådisigt Västerås från hotell Skrapan, där vi varit på helgutflykt. Vi hade inga särskilda planer för dagen utan gav oss ut på promenad på måfå efter en rejäl hotellfrukost, där jag som vanligt druckit kaffe som om det är en mycket sällsynt och dyrbar dryck.

En smula energisk alltså, travade jag bredvid P längs ån och hamnade i domkyrkan där vi tittade på vacker kyrkokonst och lyssnade på vacker orgelmusik.
Västerås domkyrka har tre stjärnor i guide Michelin, vilket innebär att kyrkan är värd en resa i sig själv, bland annat för många vackra altartavlor. Här ligger ju också Erik XIV begrav, han med ärtsoppan, ni vet.


Sen vandrade vi vidare på andra sidan ån och hamnade till slut på ett vernissage på Ekströms på Köpmangatan och drack ett glas vin mitt på blanka förmiddagen och tittade på vackra tavlor av Olga Semenova.
I Västerås har de också Sveriges bästa antikvariat: Leanders antikvariat.

Jag älskar detta gytter av böcker där man knappat får plats själv. När vi var där för två år sedan bad ägaren om ursäkt för att det var så rörigt. Det hade varit en vattenläcka, sa han. Det var lika rörig nu. Tack och lov!
Källaren är en underbar labyrit med böcker högt och lågt, bokstavligen. Samtidigt är det oerhört välsorterat; avdelningen för böcker på franska (det finns en avdelning för böcker på franska!) är indelad i "romaner", "pocketböcker", "ungdomsböcker" och "barnböcker", på franska!
Den franska avdelningen hittade jag av misstag i en liten skrubb medan jag letade efter lyrikavdelningen. Det tog mig en halvtimme att hitta den och den var enorm! Här hittade jag Orgelpunkt av Anna Greta Wide, som jag har letat efter i flera år!
En mycket trevlig och "närande" dag med såväl musik och konst som god litteratur. På torget hittade vi den här "plattan" med Tranströmers dikt:

Håll ut näktergal!
Ur djupet växer det fram
vi är förklädda
Dagen avslutades med middag på en indisk restaurang. Det skulle ha blivit italienskt men vi hamnade alltså i en annan världsdel. Gott var det i alla fall.
Det är nyttigt att vara ute och resa och få lite nya perspektiv och ny energi. Även om man inte reser så långt.
Nästa resa går till Barcelona.

Kommentarer

Lisbeth sa…
Blir lite nyfiken på hur man tänker när man väljer Västerås. Iden att göra en kort resa tycker jag är suverän. Ibland så gapar man efter för mycket när det finns på nära håll
Kram på dig
Soldansare sa…
Jo, det var väl lite så vi tänkte också, Lisbeth. Det låg tillräckligt nära för att man skulle hinna vara borta, liksom...
Kram på dig också!

Populära inlägg