Luddiga minnen av svanar



"Vad få de är i år!" sa vi när vi i söndags gjorde det årliga besöket vid Svansjön. "Så här få har de väl aldrig varit. Vad beror det på?" 
   Väl hemma går jag igenom anteckningar från tidigare års svansjöbesök. Det visar sig att förra året var här 2708 svanar och året innan 1801. Årets 3377 är alltså inte alls något all time low, utan istället ett all time high.



Ja, detta med minnet. När jag klagade över mitt minne, eller snarare bristen på ett, för min kollega fick jag tipset att äta ett visst kosttillskott som skulle fräscha upp huvudet på mig. 
Nu glömde jag bort vilket kosttillskott det rörde sig om innan jag hann skaffa det, så jag fick fråga igen. D-vitamin skulle det vara. 
"Jaha, ja det får man kanske ta och köpa någon gång."
Samma eftermiddag gick jag och handlade på Willys för jobbets räkning. Det går bra, för en gångs skull kommer jag ihåg allt jag ska köpa. Jag är halvvägs över torget på väg tillbaka när jag inser att något är fel. Jag har varit ute i ett ärende. Jag brukar alltid ha något att bära när jag har varit ute i ett ärende. Det jag inte nu. 
Varorna ligger kvar i kassan. 
   Jag har helt enkelt bara betalt dem och sedan glad i hågen travat ut ur affären. Det är bara att vända om. I kassan står kassörskan och packar ihop mina varor i en påse medan hon ser sig lite oroligt omkring. Jag får ur mig något fånigt skämt och tar min påse och går. På väg tillbaka till jobbet går jag in på apoteket och köper en burk D-vitaminer. 
   Nu är jag inne på nästa steg. Att komma ihåg att ta tabletterna. 

Svanarna har inga problem med minnet. De har gps:n inristad i hjärnbarken och hittar utan vidare  tillbaka till svansjön varje år. Några av dem hittar vidare till norra Finland, enligt insatta källor. Vad de ska göra där kan man ju undra. Liksom vad det är de snackar om när de träffas. För snackar gör de. 




Kommentarer

skogsnuvan sa…
Än har det bara kommit några svanar hit för isen ligger tjock och dom måste hålla till i åar för att få öppet vatten. I en grannsjö stannar många svanar upp men det blir inte förrän i maj. När jag var barn fanns inga svanar alls här och jag såg min första svan i Göteborg då den bet mig i tummen

Populära inlägg