Ett krossat mellanfotsben

Jag letar efter ett citat ur Bodil Malmstens dikt Inte med den eld jag har nu - dikt till annan dam. 
Som vanligt har jag svårt att hitta de citat jag letar efter, ändå har jag en mycket vacker anteckningsbok där det är meningen att jag ska skriva upp kloka saker jag läser och vill kunna ta fram vid behov. Där bryrar jag mig inte esn om att titta.
   Det enda jag vet är att vill jag ta fram en klokhet jag har läst så inte hittar jag den i den boken. Den ligger aldrig tillräckligt nära när jag läser det kloka, oavsett var den ligger, och jag är oförlåtligt lat. Har jag tur ligger en packe färgglada post-it-lappar tillräckligt nära för att jag ska orka sätta en lapp på sidan i boken, så att jag lätt kan hitta citatet ifråga när jag någon gång kommer mig för att skriva in det i citatboken. I boken med Bodil Malmstens dikt sitter det ingen sådan lapp. Jag bläddrar hit och dit.

Jag har länge tänkt att jag ska använda just det där citatet när jag skriver om att jag snart ska fylla 40, Citatet handlar nämligen om att bli 40. Det börjar dra ihop sig nu. Det är bara ett par veckor kvar, exakt två faktiskt. Det är alltså dags att börja formulera sig kring detta fakum, det är hög tid att hitta det där citatet. Jag bläddrar.
   På ena sidan är damen i dikten 35 och sedan är hon plötsligt 47. Hur långsamt jag än bläddrar sidorna mellan 35 och 47 står det ingenstans att hon fyller 40.  Jag hittar andra bra citat som jag har glömt: Do not remove stones from beach. Citat ur Bibeln och Beckett. Not with the fire in me now. Dem kan jag också använda, men de är inte det citatet jag söker.
    Jag börjar läsa dikten, som jag för övrigt fick av mamma när jag fyllde 18 år, från början. Jag har läst nästan hela dikten när jag till slut hittar citatet och då visar det sig att det inte alls handla om att fylla 40 utan om att fylla 50.
   Så jag måste alltså vänta i tio år till innan jag kan använda det. Med tanke på att jag bara skulle ha det till att konstatera att jag inte alls känner igen mig i citatet så kanske det kan kvitta helt och hållet. Det känns som en lättnad att bestämma sig för det och samtidigt lite irriterande att jag mindes så fel, som...

en sten faller från mitt hjärta 
och krossar ett mellanfots ben

Kommentarer

Anonym sa…
jag har på sistone börjat fota citat jag gillar (eller vill återkomma till) med mobilen. har ingen uppfattning om hur bra det funkar en, men mobilen har man ju ofta till hands...

förresten, läser du nånting på franska? ponera att du, naturligtvis helt hypotetiskt, skulle få en bok av en fransk författare i födelsedagspresent - skulle du vilja ha den på franska eller svenska då?
Soldansare sa…
Ja, det där att fota kanske vore en idé.

När det gäller att läsa franska så gör jag det hellre än bra, kan man väl säga. Jag brukar läsa Tintin, men med lexikon. Får jag en bok på franska griper jag mig glatt an med uppgiften som en trevlig och välbehövlig utmaning men jag förstår nog mer och snabbare på svenska. Så det beror väl lite på vilken effekt man vill uppnå, liksom...
Anonym sa…
tempo kvittar i det här fallet. :)

Populära inlägg