Pilen, mittpunkten och framgången

Förra... eller är det kanske till och med förrförra veckans dikt? Jag känner att jag är lite ur fas. Nå, det är dikten Många års övning med pil och båge jag tänkte skriva lite om, hur som helst.

MÅNGA ÅRS ÖVNING MED PIL OCH BÅGE
Det är den svarta pricken
mitt i tavlan du ska träffa,
just den, där
ska pilen stå och darra!
Men just där träffar du inte.
Du kommer nära, närmare,
nej, inte nära nog.
Så får du gå och plocka upp pilarna,
gå tillbaka, försöka igen.
Den svarta pricken gäckar dig.
Tills du förstår pilen
som står där och darrar:
Här är också en mittpunkt.
/Olav H. Hauge


Jag kan inte sluta läsa den, jag tycker att den är så bra.

Att sluta att sträva mot något annat och stanna upp och se var man faktiskt står, att det kan vara vackert också från den platsen, att här är också en mittpunkt. Det är så jag tolkar den här dikten.

Att den punkt på tavlan där du träffar med ditt bästa skott (Heter det skott när man skjuter pilbåge?) kanske inte är i mitten, men kanske är det så att den bästa platsen för dig inte är just i tavlans mitt. Din plats är någon annanstans, du har en egen mittpunkt.

Den där känslan när man upptäcker att man är bra på något som man länge trott att man inte alls klarar av. När man plötsligt fungerar i en situation som man aldrig siktat på att befinna sig i. Det är häftigt.

Visst är det bra att sätta upp mål och att genomdriva dem men ibland måste man låta sig överrakas av livet, pilen och sig själv. Du kan betvinga pilen till viss del, du kan öva i många år,  men till slut måste du också förstå pilen. "Ditt liv är mycket starkare än du" skriver Anna Greta Wide i en annan dikt, och det är lite samma sak med pilen tycker jag. Det finns något annat som bestämmer. 

I samma ämne rör sig nedan citat som jag sprungit på nyligen:


”Success is liking yourself, liking what you do, and liking how you do it.” Maya Angelou.

Framgång är att gilla dig själv, gilla vad du gör och hur du gör det. 
Framgång behöver inte nödvändigtvis vara att ha ett välbetalt jobb med fin titel, vackert, nyrenoverat hus, 2,5 barn och att du älskar att laga svårlagade maträtter tillsammans med familjen på lördagarna. Framgång är inte nödvändigtvis mittpunkten. 

Utifrån Angelous definition har jag faktiskt riktigt många framgångsrika dagar. Fler än jag skulle ha om jag vore bankdirektör i alla fall. 

Kommentarer

skogsnuvan sa…
jo det kan du nog ha rätt i för man ser sig ofta (åtminstone jag) som en rätt misslyckad person som inte uppfyllt ens en bit av sina drömmar och som befinner sig i nerförsbacke i livet men faaan en hel del har jag väl gjort bra också men det är så lätt att glömma

Populära inlägg