fredag, januari 13, 2017

Paraskavedekatriafobi

Känner ni er lite ängsliga och oroliga idag med anledning av att det är fredagen den 13:de?
Då lider ni av paraskavedekatriafobi.
(Jag har övat på att säga ordet ett par gånger men jag har ännu inte fått upp något större tempo.
En annan av mina farvoritfobier är förövrigt hydrofobi, den skräck man känner när man är inlåst i en diskmaskin för att någon ska sätta på den och diska en. Åtminstone om man får tro Dortmunder i Gott uppförande av Donald E Westlake)
Om du nu lider av paraskavedekatriafobi kan det kanske vara en tröst att du egentligen borde ha oroat dig igår och i förrgår.

Jonas Gardell säger att du måste välja vilka som är auktoriteterna i ditt liv. Och i dag väljer jag Bondepraktikan till min auktoritet.
Bondepraktikan står det inget om att det skulle vara särskilt farligt fredagen den 13:de. Där är istället 33 andra dagar uppräknade, dagar då  ”skola alla människor sig taga till vara, ty de äro ganska farlige”.  Dessa dagar bör man akta sig för det mesta och absolut avhålla sig från större projekt. Bland dessa 33 dagar finns både den 11 och den 12 januari uppräknade och den 11 januari vara den värsta av alla de 33 "förkastade" dagarna. Så om vi  nu klarade av dessa båda dagar så ska vi väl inte sitta här och bita på naglarna idag. 

Jag kommer att ha Bondepraktikan till min auktoritet till nästa torsdag. Då är det nämligen dags för ytterligare en "förkastad" dag. Mer om detta finns att läsa på Institutet för språk och folkminnes hemsida, en annan möjlig auktoritet. 


2 kommentarer:

znogge sa...

Jag kunde knappt uttala ordet men mitt svar blir nog nej. Vår äldsta dotter föddes fredagen den 13:e så datumet kan betyda lycka också!

Trevlig lördag

skogsnuvan sa...

Jag sover inte vid fullmåne så då har jag väl den där konstiga felet som du skrev om men jag har accepterat att jag och månen ska vara vaken tillsammans en natt i månaden. Jag brukar ju gå ut men efter att jag blev överfallen av slagugglan så har jag blivit lite mer försiktig. Kliva upp och dricka mjölkchoklad brukar vara bra. Då blir man sömnig.