lördag, februari 25, 2017

En skugga av Proust

En man springer ner för en kyrktrappa i Paris 1904. Han är iklädd överrock och plommonstop och har just bevistat ett bröllop.Det hela fångas på film.
  103 år senare kommer denna händelse att ägnas en notis i lokaltidningen i en mellanstor stad i Sverige. Det är inte bröllopet det skrivs om, utan att en man springer ner för en kyrktrappa. Det är inte bara den här lokaltidningen som skriver om det. Tidskriften Revue d'études proutiennes talar också om det. Bland många andra.
  Mannen som springer ner för trappan är nämligen Marcel Proust. Eller, det kanske är Marcel Proust. Proust-kännare tror sig se hans siluett där under plommonstopet på den gamla filmen. Den nyligen upphittade filmen skulle i så fall vara de enda rörliga bilderna av Proust.

Proust, min Proust. Geniet, guddomen. Du världsfrånvände och samtidigt så intensivt uppmärksamme på livets detaljer. Detaljen att dina steg nedför kyrktrappan fångades på den där gamla filmen är en världsnyhet. Den letar sig in bland galna Donald Trump-uttalanden, Moderaters handslag med Sverigedemokrater, stenkastning på ambulans och polis i förorter och flyktingströmmar..
 Dina steg tränger genom tiden och all världens elände.
   Jag klipper ut notisen och lägger in den i min anteckningsbok. Resten slänger jag i pappersinsamlingen.

Inga kommentarer: