onsdag, april 12, 2017

Frid som övergår allt förstånd
Samtidigt som en man, med berått mod, kör en lastbil in i en massa människor i Stockholm, i Sverige sitter jag i trädgården vid de arabiska baden i Palma de Mallorca. Det är min älsklingsplats i Palma. Enligt en informationsskylt mitt i grönskan är baden och trädgården det enda som finns kvar från muslimernas "herravälde" i staden. I över tusen år har den här trädgården funnits här.

Det är så vackert, här finns en sådan frid. Den kommer över dig i samma ögonblick som du kliver in här genom den trånga gången från gränden. Vid sitter vid ett av de gröna borden och åter jordgubbar från mercat  d'Olivar. Enstaka turister dyker upp och försvinner, men ingen talar högt här inne. Man rör sig långsamt bland palmerna och citronträden. Ler lite mot varandra när man möts i gångarna. Till och med barnen som springer omkring gör det tyst och rofyllt. Vi sitter stilla och låter oss omslutas av lugnet. Vi är trygga här innanför murarna. Här har ingen hört talas om ondska.

Kära mänsklighet, att den frid som rår i trädgården vid de arabiska baden i Palma önskar jag ska omsluta dig per omgående, genast, omedelbart och NU.
Var du än är.
Vem du än är.


1 kommentar:

skogsnuvan sa...

Det finns vissa platser som andas frid och det gäller att hitta dom. Här i djupa skogen finns det gott om sådana, borta vid vättarnas underjordiska bäck och älvornas äng och uppe på kullen på Stedesbacken. Tur att dom platserna finns så man ibland kan återhämta friden inom en. Glad Påsk på dig