fredag, april 20, 2018

Konsten att torka av en bardisk

På campingen 

Kapitel 16 i vilket Bauer-prinsessan provar ett nytt jobb och Claudille känner sig betänksam.

Bauer-prinsessan, som har visat sig heta Sonja, torkar av bardisken på campingrestaurangen med långa, långsamma tag.
    Hon har en vit stödkrage runt halsen och den gör hennes hållning värdigare än vanligt. Det ser ut som om hela hennes rökliknande lekamen hålls samman av den där kragen, som om hon plötsligt har fått lite fasta konturer. Nästan.
   Men blicken har fortfarande ett asplövsdarr när den fladdrar upp på de båda holländska kvinnorna som sitter på andra sidan bardisken. Hon är nästan säker på att den ena av dem har ett adamsäpple men hon vågar inte titta tillräckligt länge för att bli säker.
Förutom det eventuella adamsäpplet hos den ena är de för dagen klädda i vita shorts och likadana cerise t-shirts och dricker pastiss. Det är Claudille som ordnat med dryckerna, Sonja har inte lärt sig sådant än. Claudille är inte riktig säker på om hon gjorde rätt som erbjöd henne att jobba på restaurangen över sommaren. Hon hade sagt till henne att det var ett betydligt lugnare jobb än att leda akvarellkurser, för det verkade inte som om hon mått särskilt bra av det. Hon kunde behöva lite mer handgripligt arbete hade Claudille tänkt.
   Men nu vet hon inte, som sagt. Hittills har Sonja slagit sönder tre ölglas, spilt ut en halv flaska whisky och irrat runt med en tallrik korv och pommes frites i fem minuter utan att hitta den som beställt den, trots att det bara finns tre gäster i restaurangen.Det hon gör allra bäst är att torka av bardisken, faktiskt.
Det tar henne nästan en halvtimme. Men ren blir den.

Nu är hon färdig med bardisken och står ute i köket hos Claudille och tvinnar ängsligt den smutsiga trasan till ett rep.
"Varför tror du att hon skrek så där? Varför tror du att hon gjorde det?"
 "Vem då?" muttrar Claudille, som står upp till armbågarna i oskalad potatis men inte vågar ge Sonja någon skalkniv för då skalar hon väl fingrarna av sig.
  "Den där rödhåriga kvinnan. Hon som skrek."
Hysterika!" avfärdar Claudille henne kort och hårt. Det är oklart om det verkligen är den rödhåriga kvinna hon menar.