Med anledning av helgens begivenheter

Fick på ett tv-program i går kväll där prinsessan Madelen visade runt på Soliden och berättade om hur det hade känts inför vistelserna här under sommarloven när hon var liten:
"när lastbilarna (min kurs.) började packas då pirrade det i magen."
Lastbilarna!
Jag tänkte på hur det pirrade i magen när P och jag packade bagageutrymmet i vår lilla Daewoo Matiz inför bourgognesemestrarna. Daewoo Matiz är en bil som går att ta under armen och parkera på skostället i hallen.
Olika falla ödets lotter.

Jag har inte skrivit något om det sk prinsessbröllopet eftersom jag tycker att det tjatats alldeles för mycket om detta bröllop. Jag ville att min blogg skulle vara en bröllopsfri zon. Jag är inte rojalist. Jag är raka motsatsen till rojalist. Jag anser att det här med monarki är något vi borde sluta med fortare än kvickt. Och det är inte mina skattepengar det handlar om. Det är att det känns en smula omodernt. Inte riktigt sunt i ett modernt samhälle. Där borde man inte kunna ärva ett ämbete.
Man borde inte kunna dömas till ett liv som levande reklampelare bara för att man råkat födas i en viss familj. Behöver vi levande reklampelare ska dessa väjas/tillsättas som folk väljs/tillsätts på alla andra ämbeten. Man kan inte ha levande prydnadssaker bara för att folk tycker att det är fint med monarki.
Under en paneldebatt i morgonsoffan diskuterades hur mycket kungahuset verkligen var värt i PR-hänseende och enligt en av debattanterna så gav det mycket bättre resultat om en industridelegation hade en kunglighet med sig när de var ute för att skaffa utländska investerare, eftersom det var så sällsynt och speciellt med en kunglighet. Låter det verkligen seriöst att vilja investera i landets industrier bara för att vi har ett kungahus? Är det inte andra aspekter man bör titta på?

Men visst, i inkonsekvensens namn satt jag förstås bänkad vid tv:n under vigseln igår. Nå, jag var ju i gott sällskap tänkte jag, eftersom socialdemokraternas partiledare också gick på bröllopet trots att det står i deras partiprogram att monarkin bör avskaffas. Varför står det där egentligen? Det är ju inte direkt någon åsikt de tänker driva eller ens stå upp för, uppenbarligen. Lars Ohly hade tackat nej till bröllopet "av ideologiska skäl". Strongt av Lars Ohly, tyckte jag och jag var inte ironisk.
Jag högaktade Lars Ohly där jag satt och torkade mig i ögonen med en pappersservett från McDonalds medan brudparet med något darrande händer trädde ringarna på varandras fingrar. För visst lipade jag. Trots allt.

Kommentarer

Skatan sa…
Jag högaktar inte Lars Ohly av det skälet. Man kan demonstrera sin åsikt om monarkin genom politiskt arbete istället. Vi haaar monarki och nu blir det kungafamiljen i den som han demonstrerar emot.

Om några val ... har vi säkert en republik skall du se ... för det ääär verkligen odemokratiskt med monarkin och det ... om inte annat ... har man verkligen förstått under allt detta ståhej omkring och före bröllopet.

Men bröllopet var som en saga. Underbart, folkligt och kärleken lyste om de båda ...

Kramar!
Soldansare sa…
Jag tänker om detta så här att Lars Ohly är ju bjuden till bröllopet inte för att han är Lars Ohly utan i egenskap av partiledare för ett parti som är emot monarki, han symboliserar alltså detta parti och om han då skulle gå på det här bröllopet mellan två som symboliserar det som det han symboliserar är emot, gör han sig skyldig till den dubbelmoral som jag beskyller stackars Mona Sahlin för att göra sig skyldig till. (Herregud, vilken mening!) Tycker inte riktigt att han demonstrerar mot personerna i det här systemet utan mot systemet. De har ju inte heller bjudit honom som personer, för att de tycker att han är en god vän, utan för att de symboliserar något där det är påbjudet att man ska bjuda in andra symboler till sitt bröllop. Ja, jag hör själv att det blir lite rörigt.

Det blir ju så besvärligt detta när det är så svårt att skilja ämbetet från personerna, det är en av de saker som jag tycker är fel med monarki. Jag tror inte att det är något ont i vare sig Victoria eller Daniel och jag önskar att de hade möjligheten att välja att skydda sin kommande barn mot media, precis som Lars Ohly kan, men istället så förväntas de visa upp dem för att det ingår i jobbet att lämna ut vissa delar av sitt privat liv.

Sen kan jag också tycka att det vore kanske effektivare att demonstrera åsikterna om monarkin genom politiskt arbete.

Nog tjatat!
Kram!
Skatan sa…
Jo, du har nog rätt. Men allra mest rakryggat vore det om både Sossarna och Vänstern började driva den här frågan om Republik ... och kanske Folkpartiet också?

Nu är det verkligen läge för nu har folk fått information om vad monarkin innebär i pengar, makt, odemokratiska regler (de måste tillhöra en viss kyrka, måste be om lov för att gifta sig etc etc)

Men det kommer ... kanske till nästa val.

Kramar!

GLAD MIDSOMMAR

Populära inlägg