Minsta motståndets lag?

Lao tzu skrev, en integrerad individ vet utan att resa, ser utan att titta, och åstadkommer utan att göra.
Vad betyder det? Kanske att välja det enkla, att ta varje motstånd som en signal att gå någon annanstanns? Och tvärtom, det som faller sig är det som är heligt.

Skriver Bob Hansson på sin blogg den 4 december.

Jag vet inte om jag har fattat Bobs tolkning rätt (är ganska säker på att jag inte fattar Lao tzus visdomsord, dock). Har lite svårt att se hur det som faller sig är det som är heligt är tvärtemot att ta vare motstånd som en signal att gå någon annanstans. Det är väl samma sak? Eller är det jag som är korkad?

Däremot vet jag att jag anser att varje motstånd är en signal att pressa sig lite hårdare så att motståndet sjunker undan. Eller ja, kanske inte varje motstånd...men rätt så många.
Det är det där med att se skillnad på vad som är magkänsla och vad som är lathet, som jag har skrivit om tidigare.
Men ett som är säkert är att hade jag inte gjort motstånd mot motståndet vid ett flertal tillfällen i livet och istället valt att gå någon annanstans varje gång det tog emot, så hade jag inte kommit någonstans. Jag hade legat som en våt trasa på golvet.
För man växer av att besegra motstånd.
Man utnyttjar fler av sina förmågor och möjligheter genom att trycka ut de väggar som begränsar.

Inte för att jag lever så här i varje andetag i livet men jag strävar, jag strävar...

Dagens lucka är från Klassliv ur ungdomsprogrammet Bullen. Åh, de var så stora, de hade så snygga kläder och framför allt bodde de inte långt ute på landet, utan var fria att drälla runt på stan efter skolan på ett annat sätt än jag. Åh, vad jag önskade att jag var som dem i Klassliv!


Kommentarer

Skatan sa…
Det blev djupsinnigheter så här tidigit på morgonen ... men

Jag tycker som du att den gode Bob Hansson säger emot sig själv ...och det är inte du som är korkad. Det synes vara samma sak eller så har han inte uttryckt sig tydligt nog. Man lever i båda fallen "som det faller sig"

Och jag tycker vidare som du. Man skall inte slåss mot väderkvarnar men nog skall man försöka övervinna motstånd ... för att växa och gå vidare ...

Kram filosofvännen min!
Loll sa…
Motstånd är bra. Jag håller med dig. Utan det... vindflöjel, eller svansen mellan benen och ingen action!
LL:s blogg sa…
Veckans dikt fick mina ögon att tåras.
storabh sa…
machacSom gammal delitad lärare orkar jag inte med denna video! Jag blir kallsvettig. Annars är det hyfsat.
storabh sa…
Jag får med nån jävla ordverifiering varenda gång. Byt blogg!

Populära inlägg