Dansen kring guldprästen

Ur De Bortglömda Böckernas Gravkammare 

En annan ständigt närvarande författare i De Bortglömda Böckernas Gravkammare är Donald E Westlake. Likt Wodhouse skrev han också spaltkilometer av böcker, böcker som nu överlever i olika gravkammare, ett flertal i min. 

Min första Westlake var Dansen kring guldprästen. En vild, färgsprakande, jagande dans efter den äkta aztekiska guldprästen bland 16 kopior. Folk av alla de slag, så som det bara kan vara i New York. Inte för att jag har varit där, men jag har ju som sagt läst en del Westlake. Hans böcker utspelar sig alltid i New York. Det är alltid bovarna som är hjältar. Det finns alltid ett rivaliserande gäng bovar från något påhittat sydafrikanskt land. Och man hör alltid hur roligt Westlake har själv när han skriver.

Här finns flygsjuka flygplanskapare och storslagna begravningståg med folk som är utklädda till kändisar, allt beställt av supergangstern Bråd Död Johnsburg för att hedra ärkerivalen Muskäften, , kläder kastas ut genom fönster och nakna, äkta män låses in i garderober, poolförsäljare klär ut sig i McDonaldsservetter och blir tagna för att vara bävrar när de begår inbrott hos ordföranden i Öppna Sportkommittén som för övrigt är asradar och klistrar fast sin guldpräst vid en fönsterbrädet. Bland annat.
Och över allt svävar en hök som skriar "Kååååå" vilket på hökspråk betyder "Arslen!"




Kommentarer

Populära inlägg