Käpphästar

P och jag sitter och tittar på några ungar som hoppar över hembyggda hinder med käpphästar på en grusplan. Det är ju väldigt "inne" att hålla på med käpphästar nu för tiden. För barn, alltså. Och det kanske inte är en så dum hobby. Om jag har förstått det rätt ska man själv göra sin käpphäst och då får man ju vara kreativ och sedan får man ju röra på sig när det är hopptävlingar. Allt i ett, liksom. Kul också med något som ungar intresserar sig för som inte innebär att stirra ner i en mobiltelefon. 

Det är där någonstans som jag inser det fasansfulla. 

"Herregud", säger jag till P "Dagens barn kan ju inte tycka att det är något speciellt med walkie talkie!" 
Sedan försvinner jag in i nostalgiska minnen över hur mina kompisar och jag byggde egna walkie talkies nere i min pappas snickarverkstad. Lite spillvirke och en blompinne till antenn, några spikar och röd plasttejp. Knappar ritade vi med blyerts och sedan gick vi omkring och pratade med varandra. 
Varför skulle ungar som kan prata med varandra på miltals avstånd i videosamtal i en liten telefon som får plats i en byxficka, gå runt och prata in i en trädbit? 

Vi vältrade oss vidare i minnen av telefoner byggda av en tråd och två plastmuggar och att skicka meddelanden mellan balkongerna med hjälp av ett klädnypa på ett snöre. Ja, det var mest P som mindes det där sista. I mitt barndomshem låg grannbalkongen en halvkilometer bort och den enda som fanns att skicka meddelanden till där var en "gubbe" i 45 års åldern och jag var lika intresserad av att skicka lappar till honom som han var av att ta emot dem. 

Men allt sådant här, det går ju dagen barn miste om tänker jag sorgset. Bara för det här jäkla internetets skull. Fast samtidigt finns ju de här käpphästarna. Det höll vi inte på med på min tid. Kan hända har jag också missat något.

Kommentarer

skogsnuvan sa…
Precis sådana minnen har jag också och så alla kojor man byggde och lekte i. Rockringen minns du dom. Dom finns fortfarande och härom dagen försökte jag använda en sådan. Jag var riktigt duktig på att snurra den runt midjan och upp och ner till fötter och hals. Nu gjorde jag fyra snurrar och sedan ramlade den ner. Varför är det på dette viset. Man kunde mycket som man inte kan, rockring och gå ner i brygga och spagat och hoppa med glada skutt över djupa diken. Det fanns mycket roligt när man var barn. Dock inga käpphästar men vanliga hästar red jag på lite grann. Andra tider var det minsann.

Populära inlägg