Palmafavoriter 3

Shopping 

Palma är, i resetidningarna och -programmen, omtalad som en shoppingstad. Och här finns verkligen goda möjligheter till shopping. De flesta av de kända klädmärkena finns representerade med en egen butik, flera inredningsbutiker och naturligtvis det stora varuhuset Els Corte Ingles där allt finns. Och då menar jag allt. 
Men här shoppar jag:
  • Saluhallarna 
Är det någon plats där jag har en tendens att dra över budgeten så är det i saluhallarna. Det finns flera stycken: Mercat St Catalina som ligger i ett område där det bor mycket utlänningar, svenskar i synnerhet. Mercat Olivar de l'Olivar, som är störst och Pere Gerau som ligger i ett område med spanjorer och utlänningar som inte lyxutvandrat; här är det med andra ord dåligt med svenskar, tyskar och engelsmän. För att bara ta några exempel på Palmas saluhallar. 


Hallarna må ligga i olika områden men de har några saker gemensamt: Dofterna, färgerna, smakerna och kvalitén. Det är en njutning bara att passera igenom en av dessa hallar, men jag måste handla. Jag vill ha ALLT: den silverblanka fisken som jag inte har en aning om hur jag ska tillaga, bellotaskinka som smälter i munnen och som skärs upp med stor expertis och vassa knivar direkt från grisens ben. Ja, grisen är naturligtvis död, men klövarna sitter fortfarande kvar. Jag vill köpa hamburgare med olika kryddning och de färgglada bröden till. 
   Och så frukt och grönsaker. Här är det svårast att hålla igen, det är så vackert. Och gott. Medan jag köper tomater i ett av stånden låter innehavarinnan mig smaka på körsbär och meloner. 
   "Frukten från Mallorca är den bästa!" berättar hon för mig, som om det vore fakta. Och jag nickar med munnen full, för det är det ju, fakta. 

  • Blanco y negro
Blanco y negro är en hobbybutik där tyngdpunkten ligger på dockskåp. Inredningen i familjen Masons arbetsrum till exempel kommer från den här butiken. I synnerhet bokskåpet till höger, är jag mycket förälskad i.



  • La Misericordia 
Varannan lördag är det bokloppis i parken vid La Misericordia. Här finns böcker i alla ämnen och på många språk. Jag har till exempel köpt Nya hyss av Emil i Lönneberga på originalspråk här. Vän av ordning undrar kanske varför jag köper barnböcker men då känner vän av ordning inte mig och mitt förhållande till böcker. Är det någonstans jag övertrasserar kontot mer än på saluhallarna så är det på bokloppisar. Det finns så många skäl att köpa böcker; de är vackra, de är udda, man vill verkligen läsa det som står i dem eller man är rädd att de ska komma till dåliga hem. Här kan man läsa om hur vi handlade så mycket böcker på bokloppisen i La Misericordia att, när jag pustade med alla inköpen i en trappa, började folk att plocka i mina kassar, eftersom de trodde att jag var en av säljarna. 

La Misericordia 


Kommentarer

skogsnuvan sa…
Nog ser jag att du verkligen trivs i Palma och det ser härligt ut med saluhallarna. Att köpa mat som är färsk och fin är verkligen en njutning istället för våra gamla plastförpackade grejor som man inte ens vet varifrån dom kommer. Roligt att läsa om resan och jag ska inte tjata om din bok hi hi

Populära inlägg