måndag, mars 20, 2017

Benandanti

I dag är det vårdagjämningen. Natt och dag är lika långa.
Just i detta nu, för skymningen har kommit och övergått i mörker, går De Dödas Procession längs våra gator; de som har dött i förtid, ledda av benandanti.
Om man får tro Majgull Axelssons Aprilhäxan. 

benandanti, dessa skuggvärldens ängsliga småborgare 
säger Desireé i Aprilhäxan  De ska tydligen ha varit en sekt i norra italien under 1600-talet, vars medlemmar alla fötts med segerhuva. Det var så man blev medlem. Vid sådana tillfällen som vårdagjämningen lämnade benandanti sin kropp

Jag är benandante eftersom jag fyra gånger om året, de vill säga vid de fyra tempora, nattligen beger mig iväg tillsammans med de andra för att osynligen kämpa med anden medan kroppen stannar kvar

Så svarade Battista Moducco när han stod inför inkvisitionen 1580, om man ska lita till ett citat ur
Majgull Axelssons bok. Det gick nog inte så bra för Moducco. Benandante hade det svårt med inkvisitorerna.
Det finns fortfarande benandanti, men numera vet de kanske inte ens själva vad de är. De lever vanliga liv och ingår inte i några sekter. De jobbar heltid, hämtar barn på dagis och går till gymmet. Det är bara det att de sådana här dagar vill gå och lägga sig tidigt.
Så.
Om du har någon närstående som klagat över närmast onaturlig trötthet och redan nu, vid åttatiden på kvällen ligger och sover, tungt och djupt, låt hen vara. Kanske leder hen just nu De Dödas Procession, kanske kämpar hen just nu en rituell strid med häxorna om hur årets skörd ska utfalla.
  Hur som helst, var noga med att inte tala till den som sover. ...om någon talar till den tomma kroppen medan man själv är borta, så kan man aldrig komma in i sig själv igen. Då blir man en konturlös skugga som bara får ta gestalt i De Dödas Procession. 

1 kommentar:

znogge sa...

Aj då, det visste jag inte om men ska akta mig...