Anteckningar om 90-talet 3

Anteckningar från 90-talet

Sedan jag bestämde att årets nostalgikalender skulle handla om 90-talet har jag börjat bläddra i anteckningar från detta årtionde.
 Min vän hade en oerhörd självdisciplin och skrev dagbok varje dag. Själv var jag en ganska orolig dagboksskrivare. Jag började i nya dagböcker, blev missnöjd med det jag skrivit, rev ut sidor, började på nya dagböcker, orkade inte skriva varje dag, blev missnöjd med min lathet och började om i nya dagböcker. Ändå finns det en hel del anteckningar kvar. Mängder av halvskrivna dagböcker och noteringar i Fridas kalender och liknande.
   Frida var den lite tuffare kalendern där man kunde läsa om hur man skulle få en fräckare klädstil och hävda sig i sociala sammanhang. 1991 hade jag Evas kalender som var lite snällare och där kunde man lära sig brodera blommor på sin tröja och läsa om 15-åriga Karin som målade korgar som hobby.

Rösten som talar i de där anteckningarna är inte riktigt min egen, jag hör mina vänners sätt att prata och tonen som fanns i böcker jag läste under den här tiden. Än så länge har jag bara hunnit till de första åren och jag kan konstatera att 1990 pluggade jag ofta "som en liten grön" medan jag 1991 mest "flummade runt".  Jag tror inte att det var någon större skillnad på vad jag egentligen gjorde, det är mer språkbruket som är ett annat. Men det verkar som jag spelade ett oändligt antal partier Masterquiz under båda de här åren.
 Vissa dagar hände det inte särskilt mycket:
"Var till stan. Köpte aceton. Gjorde inget." Andra dagar kunde det vara mer action, som den 1 maj 1991 när jag och min vän "spelade Bondespelet och blev 'skitsofrena'."

Här kommer en topplista som inte går av för hackor. Den är skriven 22 juni 1991. Först har jag kallat den för Höjdare men det har jag strukit över och istället heter listan Bäst just nu:
1, Joseph McIntyre i The right stuff-videon
2, Emilio Estevez i Young guns I och II
3, Kiefer Sutherland i Young guns I och II i synnerhet med blodet rinnande ur mungiporna: "Billy, let's finish the game"
4, Snäcksamlarna av Rosamund Pilcher.
5, Claude Monets Les Lilas, Temps gris

Jag gillar hur jag hoppar från blod som rinner ur mungiporna till en bok om en äldre dam som älskar sin trädgård. Vilken bredd jag hade i början av 90-talet!

Kommentarer

skogsnuvan sa…
Jag har en hel bokhylla med dagböcker sedan jag var så där 10 år och fram till för 8 år sedan då jag började blogga istället. Jag älskar Rosmunde Piltiers böcker och har alla som blivit översatta till svenska tror jag. En vacker dag när jag är riktigt less ska jag sätta mig och läsa lite i någon av mina dagböcker.

Populära inlägg