Ett språkbevarande inlägg

"De vill ju att man ska bevara dialekterna, då måste ju någon prata dem." sa min mamma (på bred dialekt) för några år sedan. Jag undrade vilka vettvillingar hon menade att "de" var men det blev aldrig utrett. Däremot förstod jag att hon var beredd att gå i bräschen för deras sak.  
"Uschaaan!" tänkte jag på rikssvenska. 

På senare år har jag emellertid tvingats inse att vissa av min mammas uttryck ändå är de enda rätta. Till exempel lägger jag alltid in känsliga papper i en mapp innan jag lägger dem på skrivbordet hos min kollega som är ledig några dagar och inte kommer att ta hand om dem direkt, för att de inte ska "ligga i glysen". 
   Hur ska man annars beskriva det? "Jag lägger pappren i en mapp för att de inte ska ligga framme så att någon som inte ska se dem ser dem"? Det tar ju hundra år.

Det finns en del andra bra uttryck också. "Det är som en fis i en påse", till exempel. Jag har bett min mor förklara vad det egentligen betyder och fått det självklara svaret: "Ja, det går ju inte att fånga en fis i en påse." Och det är ju så sant som det är sagt. 
Man kan också känna sig "hörker" eller som "ett utskitet äppelmos". Det ena är det andras motsats och jag vet precis hur det känns. 

Kanske är en del av de här uttrycken inte dialekt just men rester från ett försvinnande språk är de, och jag tycker att det är synd. Så numera håller jag med min mor. Eller egentligen är det väl "de" jag håller med, för jag tycker också att dialekterna bör bevaras. Däremot kan jag nöja mig med att uppteckna, eventuellt också spela in olika ord och uttryck, för prata dialekter till vardags vet jag inte om jag vill. Fôlk kan ju tro att en e alldeles kôppernôrsk.

Kommentarer

Anonym sa…

"Fis i en påse" brukade min mormor från Säffle använda.
Hon brukade använda det om barn som i dag skulle diagnostiseras med ADHD,
de som var överallt och ingenstans.

//jonas
Soldansare sa…
Så intressant! Min mor kommer från gränsen mellan Västergötland och Närke. Det här ärnalltså inte ett lokalt uttryck. Undrar vem som myntade det.

Populära inlägg