Tornet och trummorna Del 1

 

Han släppte ut dagens första lilla grupp på plattformen: tre amerikanska ungdomar med ryggsäckar, som hade pratat högljutt med varandra hela vägen upp.  De skulle ha förmånen att gå runt i den trånga gången som utgjorde den inglasade utsiktsplattformen i egen takt, dröja så länge de ville i varje väderstreck.  Snart skulle gången vara igenproppad med turister som sakta, sakta masade sig runt tornet och fotograferade varje vinkel av Barcelona. 

    Själv for han ner igen, en av dagens få resor då han skulle åka ensam.  Ensam tillsammans med gnisslet, som lät som om en katt var instängd någonstans i tornet.  Han hade åkt upp och ned tillsammans med den där katten i 20 års tid så han hörde den knappt längre.

    Det var för bara några dagar sedan som det slagit honom att han hade jobbat i tornet i 20 år. Den första april hade det varit 20 år sedan han började som hissvärd i Mirador de Colomn, utsiktstornet som byggdes till världsutställningen 1888, på platsen där Christopher Columbus landsteg när han kom tillbaka från Amerika.  Han hade missat sitt jubileum med tre dagar!

   En gång i tiden hade det varit helt otänkbart att missa ett sådant datum. Eller vilket datum som helst, för den delen.

   De första 15 åren hade han fört statistik över sina resor i tornet.  För varje tur hade han gjort ett streck i det lilla block som han hade i bröstfickan på den röda västen med bilden av Mirador de Colomn i gult tryck. Som en ”tur” hade han räknat en resa upp och en resa ned.  När han kom hem på kvällen hade han skrivit in alltihop i en röd anteckningsbok som han förvarade i övre högra skrivbordslådan.  Han hade ritat kurvor och sett hur de steg under sommarmånaderna, nådde sin topp i augusti och sedan dalade allt eftersom hösten led. Han kunde roa sig med att jämföra till exempel maj månad i år med maj månad förra året och året före det, eller räkna ut hur långt han hade åkt genom att multiplicera de 60 meter höga tornet med sina turer.  Det hade varit avkopplande att sitta och pyssla med alla siffrorna en stund på kvällen, känts skönt att bläddra i den där boken.  Alla de där siffrorna och kurvorna fick honom att känna att han hade uträttat något, att han hade koll på läget.

   Men det var innan trummorna hade kommit in i hans liv.



Kommentarer

skogsnuvan sa…
Nu undrar jag bara om du börjat på en ny bok. Den här berättelsen känns som om den är början på något? Här är så varmt och gräset växer och det är underbara dagar. Synd bara att jag har problem med en fot och inte kan gå så långt

Populära inlägg