Filmens baksida

Sista avsnittet av Bläckfisken VI är nu avnjutet, eller genomlidet, hur man nu vill ha det. Alldeles utmattat sitter man i soffan efteråt och känner tomheten infinna sig. Vi har nämligen inte köpt box VII ännu och inte blir det vare sig tid eller råd att göra det innan vi åker på semester.

Nu har jag ju varit dum och läst på Wikipedia att min favorit Tano Cariddi inte är med så mycket i säsong VII eftersom Remo Girone som spelar honom var sjuk när den spelades in, så därför känns det dubbelt så tomt. (Man kan bara slå upp Remo Girone på italienska Wikipedia och eftersom min italienska från gymnasiet minst sagt är rostig så jag valde att låta översätta sidan med hjälp av google och fick då veta att på grund av sjukdom visas han i skor endast de sista minutrarna. Led han möjligen av nageltrång? Han får gärna spela i strumplästen hela säsongen för min del.
Eller också måste även den svenska översättningen av sidan översättas?)
Hur som helst så är det vanskligt och dumt att läsa i förväg. Tack, Skatan för varningen att slå upp Paul Austers bok på Wikipedia.

Baksidetexter är också dumt att läsa eftersom de oftast är så dumt skrivna. Det är inte alls säkert att den beskriver boken "rätt" och gör den det så beskriver den för mycket. Paradexemplet, som jag tror att jag har gnällt över tidigare, är Agatha Christies "Döden på Nilen". På baksidetexten till det exemplar jag har får man nämligen veta vem det är som blir mördad. Inuti boken tar det cirka 3/4 delar av historien innan man får veta det och det är inte alls glasklart vem det är fram till dess. Att någon blir mördad får man nog helt lugnt ta för givet när man läser Agatha Christie.

I dvd-boxar brukar det stå lite om vad varje avsnitt handlar om och det är också ett oskick. Därför brukar jag avsiktligt låta bli att läsa de där texterna. Trodde dock att jag gick säker när jag "bara för att kolla" läste texten för det avsnitt som jag just sett, men inte.
Där beskrevs en person, som visserligen hade varit med i avsnittet men "...som snart dör". Och visst dog han, men inte i det avsnitt som jag just hade sett utan i det påföljande! Alltså fick jag veta mer än vad jag ville i alla fall.

OCH NEDAN FÖLJER EN DEL AVSLÖJANDEN OM BLÄCKFISKEN SÅ VILL MAN INGET VETA SKA MAN SLUTA LÄSA NU.

NU!

Vad är det för folk som skriver de här texterna skulle jag vilja veta, och hur tänker de. Och hur tänker de som sätter en bild på en av personernas död som omslag på dvd-boxen, när han inte dör förrän i de sista minuterna i det sista avsnittet!

En av styrkorna i Bläckfisken är för övrigt att man vågar ta död på hjältarna. Det blir mycket trovärdigare så, tycker jag. Det är också ganska tråkigt att veta att vilken knipa hjälten än kommer i så kommer han att klara sig. Det tar liksom nerven av det hela.

Kommentarer

Hon på andra sidan skrivbordet sa…
Det kan vara ganska skönt också, att veta att huvudpersonen eller hjälten inte kan dö (t ex Bond), om man inte gillar att sitta på helspänn. Jag gillar dock att inte sitta säkert. Bond är ju bra trist..

Har du sett Secret Window? Det är en film med både en snygg karl i huvudrollen och ett helt oväntat slut. Baserad på en bok av Stephen King minsann.

Populära inlägg