Och nu över till någonting helt annat

Den 14 juli, Frankrikes nationaldag som jag totalt glömde bort att fira, så fransyska jag är, muttrade Bodil Malmsten på sin blogg över skattesmitaren Johnny Halliday (som jag brukar spela här ibland). Halliday och hans nästan provocerande väna och vackra unga hustru är bosatta i Beverly Hills. Malmstens grannar är ännu surare på Halliday. Men så är de också fransmän. I Sverige kan man ju som bekant vara skattesmitare och folkhjälte på samma gång. Under förutsättningen att man med framgång ägnar sig åt någon idrott. Jag tror inte att särskilt många svenska sitter och är sura på Kajsa Bergqvist för att hon har valt att bo i Monaco istället för att vara kvar i Sverige och bidra till vår sjukvård och våra skolor. Nej, istället har vi suttit vid teveapparaterna med andan i halsen och hejat och hoppats att hon ska ta den där guldmedaljen. Vi är ett ganska märkligt släkte.

För några år sedan talade Mona Sahlin om att det borde gälla andra regler för elitidrottsmän eftersom de hade en sådan kort karriär. Det var i samband med att Pernilla Wiberg avslutade sin karriär, tror jag, och ”inte kunde” flytta hem eftersom hon skulle åka på en rejäl skattesmäll om hon gjorde det. Stackars Pernilla Wiberg! Här har hon i flera år kunnat ägna sig dygnet runt åt det hon allra helst har velat göra och tjänat miljoner på det utan att behöva betala ett öre i skatt på de miljonerna. Ni får ursäkta om jag inte tycker så synd om Pernilla Wiberg eller idrottsmännen i allmänhet.
Och vadå ”kort karriär”? Ska hon pensioneras också vid 30 års ålder så att de som varit hemma och betalat skatt ska betala hennes pension i flera år? Och hur länge är man i så fall ”på topp” som städerska, vårdbiträde osv.

Nej, några fransmän är vi inte i Sverige, så är det. Och för elitidrottsmän gäller över huvud taget andra regler än för vanliga dödliga. Du behöver inte vänta i sju år på att få uppehållstillstånd till exempel.

Nå, vad passar bättre att avsluta detta rabiata inlägg med om inte lite skattesmitarmusik av Johnny Halliday, som trots allt har en magnifik röst. Hans provocerande väna hustru skymtas också i det här klippet.

Kommentarer

Anonym sa…
Skogsnuvan: Visst är det märkligt att idrotten är så viktig. Före i alla köer till sjukvården och tjäna mycket pengar och köpa och sälja spelare hit och dit. Allt handlar om pengar även där. Fattar ingenting. Mest pengar kan köpa sig bästa spelare. Förr tävlande man by mot by. Då var det väl lite häftigt men nu buuu
skatan sa…
Här föredrar jag nog ... nej inte nog ... här föredrar jag John Lennons ännu magnifikare röst framför Johnnys som skall sjunga på franska, ju.

Jaa det här med skattesmitare och tjäna pengar och komma undan och bonusar ... Jag blir så trött. Det finns ingen ordning och reda. Antingen är man skattesmitare eller skatteplanerare med ett litet "vackrare" ord och värd förakt ... (Rausing t ex som det också görs undantag för om han skulle "komma hem") men är man idrottsman/kvinna är det OK. Åtminstone tycker många det. Mona Sahlin t ex.
Läste alldeles nyligen om att Margoth Wallström kommer att få 80 000 kronor/månad i pension och då ... e f t e r skatt.
Man blir bara uppgiven. Men deet kanske folk kommer att reagera över. Hon är ju inte idrottsstjärna ...

Populära inlägg