fredag, maj 18, 2018

WCT-mannen kommer gående

På campingen 

Kapitel 20 i vilket ett oscillerande moln av spänning syns över taket på campingrestaurangen och flera hemligheter uppdagas.

När WCT-mannen, som ingen i restaurangen ännu vet heter Torsten Sandström, äntligen svänger runt hörnet uppe i backen rycker det till i den utmärglades hustru och den rödbrusiges ger ett ljud i från sig som påminner om de där vokalfria rosslingarna som hennes make brukar häva ur sig. 
Av någon anledning ställer sig alla upp. 
Holländskorna glider ner från sina barstolar, men den ena behåller sin halvfulla kaffemugg i handen. 
Tyskan som stått upp hela tiden men lutat sig mot bardisken, rätar nu på hela sin vältränade kropp så att hon står rak utan stöd. 
Bauer-prinsessan Sonja trycker sin torktrasa mot bröstet i sitt hörn och stirrar ut på vägen där WCT-mannen kommer gående. 
Den utmärglades hustru står med armarna i sidorna och benen brett isär. Bakom henne imiterar den runda rödbrusehustrun hennes pose. 
De är redo att möta honom.
Claudille märker att även hon står som i givakt, men det struntar hon i. Det är faktiskt hon som driver den här campingrestaurangen. Hon står som hon vill. 

Det går nästan att se spänningen som råder inne i restaurangen, den oscillerar som ett moln över taket på byggnaden. WCT-mannen verkar inte se det. Han går som han brukar: målmedvetet men i maklig takt. Magen tittar nyfiket fram mellan jackan och byxlinningen i hans ständiga blå WCT-overall. Nu sneddar han över parkeringen. Han är nästan framme. 
   När han plötsligt viker av och försvinner runt hörnet hörs ett bräkande av besvikna utandningar inne i restaurangen. Det är som de alla börjat tala den rödbrusiges språk. Claudille hoppas att det där underliga ljudet hon hörde alldeles intill sig inte kom från henne själv. Lite värdighet vill hon ändå upprätthålla. Men ändå. De stod ju här och väntade på honom.
   Den utmärglades hustru håller på att flyga i flisor av förtrytelse. Med två kliv är hon framme hos Claudille och daskar näven i bardisken. 
   "Nu kräver jag att du gör något! Gå ut och säg åt honom!"
   "Det verkar nästan som om han undviker oss." säger den ena av holländskorna. 
   "Varför ska jag göra något?" fräser Claudille. "Han får väl gå vart han vill."
   "Du är väl ändå föreståndare här!" 
De står alla framme vid disken runt Claudille som börjar bli riktigt rödflammig och irriterad. De tittar på henne allihop som om de förväntar sig något av henne. Henne.
   Längst bak står Bauer-prinsessan Sonja. Det är hon som först upptäcker att WCT-mannen har kommit till slut. Att han står där mitt i restaurangen med ena armen lyftad. På pekfingret dinglar något svart. 
   En pistol. 
   "Den här." säger han. "Det var den här som Rosie hittade bakom tvättmaskinen."

Inga kommentarer: