torsdag, december 14, 2017

Nostalgikalendern - Lucka 14

man vet att man börjar bli gammal 

Det var mycket humor på 90-talet. Sveriges Television sände ett program som hette Släng Dig i Brunnen och fenomenet stand up comedy blev känt över hela landet, till och med i min avlägsna lilla del. Där var Babben Larsson, Ronny Eriksson och Peter Wahlbeck som stå-uppade på Norra Brunn i Stockholm.
Men bäst av dem alla var Jonas Gardell. Hans Skräckfilmen från Norra Brunn är väl närmast en klassiker, men jag hittar den inte på YouTube. Antikrundan är inte heller så dåligt. Den är från En pall, en mikrofon och Jonas Gardell, han höll ju för en hel, egen föreställning nämligen. 

Jonas Gardell var något av en husgud för mig under 90-talet. Han hade så mycket att säga, tyckte jag. Och han sa det med det djupaste allvar och på det mest hysteriska vis och fick mig att gråta både av skratt och av sorg. Jag läste flera av hans böcker under den här tiden: Passionsspelet, Odjurets tid, Präriehundarna, Fru Björks öden och äventyr, Vill gå hem, Frestelsernas berg och Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter. Den som lämnade mest avtryck var En komikers uppväxt som jag sträckläste i badkaret medan vattnet kallnade omkring mig. Den filmatiserades också och hela serien finns att se på SVT:s Öppet Arkiv, se nedan länk.

En komikers uppväxt

1 kommentar:

skogsnuvan sa...

Den mannen glömmer man aldrig. Han säger båda kloka och underfundiga saker både sorgliga och jätteroliga.