Oket av julmyten

Inför julhelgen 2007 skrev jag nedan inlägg på min dåvarande blogg:

Den moderna myten om julen handlar inte om Jesu födelse. Således handlar inte de moderna texterna om julen om Jesu födelse. Jag läser inte julevangeliet, vilket jag kanske borde, istället hämtar jag kraft inför helgen ur en text av Jonas Gardell. Det är inte "Mormor gråter" som annars kanske är den mest kända gardellska jultexten. Det jag läser kvällen före julafton är kaptiel 15 och 16 ur "Så går en dag ifrån vårt liv och kommer inte åter". Därifrån är nedanstående citat hämtat. Pia och Anna och Annas familj firar jul hos Pia och Annas mamma. Det är mamman som talar i början av citatet:

- Värst vad ni verkar molokna, är det något som är fel? klagar hon och de hör på hennes röst att hon när som helst kan börja gråta. Är det något fel? Är ni inte på gott humör? Ska ni inte vara lite glada, nu när det är julafton och allt. Ska det vara så mycket begärt efter alla ansträngningar att ni är lite glada?

- Jag är glad, fräser Pia surt.

- Jag också, ropar Anna, jag är jätteglad!

Sedan tystnar hon på en gång för det lät så falskt att till och med hon själv hörde det.

För det är det den moderna julmyten handlar om. Den lyckliga lyckade familjen. För en del handlar det om att ha en familj över huvud taget och för dem som har en handlar det om att den borde vara bättre, tjusigare, mer sams, mer älskansvärd. På julafton får inga gamla trauman ligga och lura, inga snedsteg, skamligheter och oförrätter ingen skuld. På julafton jagar vi alla en myt om familjen som aldrig går att uppnå.

Det är därför det finns en sådan tröst i Jonas Gardells text. Uppenbarligen är vi inte ensamma om att leva i en familj som inte är perfekt. I "Så går en dag..." när modern tjatat magsår på sina gäster, skinkan kastats mellan väggarna och den ena dottern kallat sin mor för jävla fitta, utbrister modern till slut:

- Kan vi inte åtminstone låtsas att vi är en riktig familj?


Det finns en sådan frälsning i den meningen, ett löfte om att alla synder är oss förlåtna. Det finns inga riktiga familjer. Det vi firar denna helg är födelsen av en man som tagit alla våra skulder på sig. Så slappna av den stund som är kvar av helgen. Njut av det du har istället för att söka det ouppnåeliga. Allt är förlåtet. Det är okej.


Kommentarer

Populära inlägg